Ukladanie rastlín na „zimný spánok“

Ani v zimnom období nie je jednoduché postarať sa o rastlinky tak aby dokázali zdravo prezimovať. V záhradkách, na terasách či balónoch čelia mrazivým a nepriaznivým teplotám a naopak v interiéri domov či bytov sú miestnosti silne a neprirodzene vykúrované. Preto je dôležite vyvarovať sa chybám pri starostlivosti v zimnom období aby naše krásne kvetinky dokázali úspešne prezimovať a skrášliť naše príbytky svojou vôňou, čerstvosťou a krásou.

Tak poďme si zhrnúť pár praktických rád a tipov na ktoré každý správny pestovateľ či záhradkár nesmie zabúdať počas mrazivých dní. Aj rastlinky sa chcú pohodlne uložiť na svoj zimný spánok.

TEPLOTA

Základom je umiestniť kvetiny čo najďalej od zdroja vykurovania. Čiže čo najďalej od ohrievačov, radiátorov či krbov ktoré sú súčasťou obydlia počas chladného počasia. Príliš vysoké teploty spôsobujú dehydratáciu pôdy či lístkov a to vytvára nepriaznivé podmienky na prežitie. Ideálna izbová teplota pre rastliny je individuálna preto je dobré odsledovať aby ste sami prišli na to čo vyhovuje najviac tým vašim. Treba dbať aj na prievan pri pravidelnom vetraní, je vhodné sa vyhnúť silnému vetru takže je vhodnejšie vetrať v malých dávkach no intenzívnejšie.

SVETLO

Samozrejmosťou pre každú živú rastlinku je príjem svetla. Hlavné je zabezpečiť maximum prirodzeného osvetlenia, čiže vhodným miestečkom pre umiestnenie kvetín sú parapety pri okne a samozrejme je prospešné počas dňa nechať otvorené závesy čo zabezpečí príjem prirodzeného svetla. V tomto prípade žiadna iná alternatíva neexistuje pretože žiadna lampa či umelé osvetlenie nedokáže uspokojiť potreby rastliniek. Farba lístkov Vám dá zreteľne najavo či je svetla dostatok.

ZALIEVANIE

S vodou to v tomto období nieje vhodné prehnáňať. Stačí minimálne množstvo vody no najlepším spôsobom ako intenzívne vyživiť rastlinku je mierne časté prekyprenie pôdy či substrátu. Počas zimných mesiacov nieje dobrou voľbou ani hnojenie. Vhodnou dekoráciou ale aj pomocou pre prezimovanie je aj pridanie píniovej kôry do alebo na pôdu. Vytvorí to estetický dojem a zároveň pomôže dostatočne vyživiť pôdu počas náročných časov.

Na záver pripomeňme že pri starostlivosti nesmieme zabúdať aj na usádzanie prachu, ktorý škodí lístkom vo väčšom množstve. Ideálne je ho zotierať jemným pohybom s vlhkou handričkou. Nesmieme zabudnúť ani na útok škodcov. Odporúčame pravidelne prehliadať lístky, či neboli napadnuté. Ak áno treba ich odstrániť a zároveň oddeliť nakazené rastlinky od zdravých aby nedošlo k infikovaniu.

Veríme, že pravidelné dodržiavanie týchto zásad vedie k úspešnému prezimovaniu a zimnému spánku u Vašich rastliniek. Tak nezabúdajme na našich kvetinových „spolubývajúcich“ a doprajme im príjemné prežitie tohto mrazivého obdobia ktoré často prináša problémy aj nám ľuďom.

Používaním stránok prevádzkovateľa GRASS, spol. s r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.